Domů » Články » Orchideje severních Čech

Orchideje severních Čech

I v letošním deštivém květnu, se našly okamžiky vhodné pro focení. My jsme měli štěstí na takový okamžik při focení orchidejí v severních Čechách.

Desítky vstavačů nachových

Po nepříjemném ranním vstávání jsme vyrazili na jednu nejzajímavějších botanických lokalit nedaleko Litoměřic. Nejprve jsme museli zdolat strmé opukové stráně v mokrém a blátivém terénu. Výstup nám však bohatě vynahradily desítky plně vzrostlých vstavačů nachových. Jedná se o největší vstavače rostoucí na území ČR dosahujících výšky až 70 cm. Růžovofialové válcovité květenství o velikosti až 25 cm je skutečně nepřehlédnutelné. Okvětní lístky tvoří jakousi přilbu, vně tmavohnědě nachové s tmavějšími tečkami a čárkami, uvnitř téměř bílé. Často roste na okrajích listnatých lesů, na pasekách a na suchých kamenitých svazích. Vyhovují mu alkalické na humus bohaté půdy. Během focení musí být člověk obzvlášť opatrný, aby nějaký třeba nekvetoucí exemplář nerozšlápl, neboť se v ČR jedná o silně ohrožený druh.

I další druhy orchidejí

Kromě vstavačů nachových rostou na lokalitě i kriticky ohrožené tořiče hmyzonosné. Těmto tořičům také vyhovují alkalické půdy. Za pomoci botaniků, s kterými jsme lokalitu toto dopoledne sdíleli, se nám podařilo nalézt i nejkrásnější českou orchidej – střevíčník pantoflíček. Nalezli jsme však pouze jeden trs těchto krasavců. I tento druh z čeledi vstavačovitých je řazen mezi silně ohrožené druhy. Dále jsme našli bradáček vejčitý. Kromě rostlin jsme na lokalitě pozorovali i množství bezobratlých, některé jsme objevili právě na orchidejích.

Okouzleni střevíčníkem jsme se vydali hledat novou lokalitu na Lounsko. Ve zdejších smrkobukových lesích jsme střevíčníky nenašli. Zato v jednom stinném místě lesa rostlo množství hlístníků hnízdáků. Bohužel nebyli ještě vykvetlí.

Seznam vstavačovitých:

vstavač nachový (Orchis purpurea)
tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera)
střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus)
hlístník hnízdák (Neotia nidus-avis)
bradáček vejčitý (Listera ovata)

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace