Domů » Články » Zambie- jižní Luangwa

Zambie- jižní Luangwa

Cesta do Zambie byl další splněný sen. Vidět legendární South Luangwu jsem chtěl, pro mě to byl další krok k poznání parků v subsaharské Africe. A poznání nové země. Tajně jsem doufal i v setkání s dvěmi lvími ikonami, která se v oblasti Mfuwe, kam jsem měl namířeno, pohybují již řádku let. Pro mě navíc bylo příjemné, že jsem nemusel vůbec nic organizovat, ale přidal jsem se ke skupině Richarda Jaroňka. Záměrem jeho party bylo získat nějaké filmové záběry pro zamýšlený film, pro mě to byla možnost vidět v akci profesionály a něco se přiučit. A hlavně si tak trochu bezstarostně užít novou destinaci.Jižní Luangwa mě nezklamala, byť jsem měl asi trochu jiná očekávání. Nebyla horší nebo lepší, byla jen prostě jiná než jsem čekal. Samotná řeka Luangwa je přítokem Zambezi a má nejvíce vody v prosinci až březnu, v období dešťů. Postupně vody ubývá až na některých místech mohou zůstat jen oddělené "bazény" vody. Řeka samotná je plná hrochů a krokodýlů. Samotný národní park South Luangwa je nejjižnější ze tří parků na řece. Kromě hrochů a krokodýlů tu žije dalších 60 druhů savců a přes 400 druhů ptáků, včetně endemické žirafy Thornicroftovi (zambijské) a několika dalších libůstek. Park má dnes přes 9000 kilometrů čtverečních.

Ubytování v resortu Malama Umoyo je super. Dvě chatky pro celkem 8 lidí, jeden stan a miniaturní kuchyňka je bohatě dostačující a dává pocit soukromí. Vyhlídka na řeku Luangwu je úchvatná stejně jako usínaní za mumlání stovky hrochů. Jedinou nevýhodou tohoto umístění je fakt, že je to všude daleko, minimálně 30 minut jízdy otevřeným vozem k prvním vhodným místům na focení. Naštěstí je "městečko" Kakumbi přímo na hranici parku a je tu pár míst, tedy kavárna a bar, kde lze příjemně přečkat úmorné polední vedro nebo dešťovou přeháňku. A odtud je to do parku jen krok. Po přejezdu do parku si i úplný nezasvěcenec musí všimnout změny chování zvířat, především těch býložravých. V okolí ubytování jsou lovecké koncese a všechna zvířata pokud spatří vůz, utíkají a nenechají auto přiblížit. O sto metrů dále, rozumněj za řekou, by si mohl zebry a antilopy klidně z vozu pohladit. A park je zvířaty doslova nacpaný. Za těch pár dní jsem viděli psi hyenovité, hyeny, lvy, levharty, slony a množství dalších zvířat.

Rád se někdy vrátím. Kouzlem akce byl i fakt, že jsem byli celou dobu na jednom místě a byla tak možnost se na některá místa opakovaně vracet. Pokud jsme našli zajímavou scenérii, pak tu byla možnost zkusit místo několikrát a mít tak šanci na zajímavém místě mít i zajímavé zvíře. Druhou nevýhodou vyjma velkých vzdáleností je fakt, že blízko brány parku je i relativně dost vozů z ostatních campů a nemožnost jezdit off-road.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace