Domů » Články » Uganda III – rozcestí Afriky

Uganda III – rozcestí Afriky

Nevelká země ležící na rovníku je žijícím srdcem Afriky, nacházejícím se na hranici rozsáhlých tropických lesů Konga a východoafrických travnatých savan. Pyšnit se může obrovskou geografickou rozmanitostí, úžasnou přírodou snad se všemi tropickými biotopy a desítkou národních parků.

Ugandu kromě rovníku protíná i velká příkopová propadlina, která rozděluje Afriku na dvě kontinentální desky Africkou a Somálskou. Odsouvání těchto desek zapříčinilo vznik náhorních plošin, četných ugandských jezer, sopečných vrcholů, pohoří a údolí. Celá země se nachází na rozlehlém vyvýšeném území s průměrnou výškou okolo 1 km nad mořem. Nejvyšším bodem země je masív Mount Stanley v pohoří Rwenzori, jehož nejvyšší vrchol Margherita Peak ční do výšky 5109 metrů nad mořem. Nejnižším bodem je hladina jezera Albert (620 m.n.m.).

Sladkovodní moře

Díky tektonické činnosti má Uganda jakož to vnitrozemský stát nezanedbatelné procento vodních ploch, jedná se asi o 16%. Přičemž největší část zaujímá Viktoriino jezero, byť leží na území Ugandy svou menší částí. Viktoriino jezero je 3. největším světovým jezerem a největším v Africe, zadržuje také 2700 km3 sladké vody. Koupání v něm ale nedoporučuji kvůli přemnožení bilharzie. To je patrně způsobeno vysazením okounů nilských, kteří úspěšně likvidují menší ryby jako tilapie. Menší ryby redukovaly populaci vodních plžů, kteří jsou mezihostiteli pro motolice. S přemnožením plžů jde ruku v ruce i přemnožení nebezpečných parazitů. Místní sice tvrdí, že když se rychle dostanete alepoň 5 m od břehu do hlubší vody, tak vám nákaza nehrozí.

Hranici s Kongem tvoří Albertovo a Edwardovo jezero, další z velkých ugandských jezer. Edwardovo jezero je spojeno asi sto metrů širokým kanálem Kazinga s jezerem George. Do reliéfu uprostřed Ugandy se ostře zařezává jezero Kyonga. Za zmínku stojí i určitě i kouzelné jezero Bunyonyi v hornatém nejjižnějším cípu země. Na jezeře prováděla skupina amerických vědců měření hloubky a došla k výsledku, že se jedná o nejhlubší jezero světa! No nevím přišlo mi na to dost malé... A když už jsem u vodstva tak je nutné uvést i Nil, řeku o jejíž pramen se přou hned tři státy Uganda, Rwanda a Kongo.

Ze zasněžených vrcholků do tropického horka

Nejrozmanitější biotopy jsou v západní části země, a to hlavně díky velkým výškovým rozdílům a dostatku vody. Zasněžené vrcholky hraničního pohoří Rwenzori, kterým se ne nenadarmo říká měsíční hory, se zvedají z vůbec nejteplejší části Ugandy. V údolí kolem města Kasese přímo na rovníku teplota málokdy nepřesáhne 40 °C. Údolí tvoří jakýsi vařící kotel uzavřený pohořím Rwenzori na západě a vyvýšeným Kibale, kde se nachází největší rovinný tropický deštný les v Ugandě. Celé toto území je tak i srážkově velice chudé. Jižně od Kasese se rozkládá asi nejznámější ugandský národní park Queen Elizabeth. V tomto parku jsou také velice rozdílné přírodní podmínky. Nachází se zde původní tropický deštný les, který se rozkládá v 15 km dlouhé a ani ne kilometr široké roklině Kyambura Gorge. Vlivem Kazingy a četných jezer a jezírek, je park ideálním útočištěm pro velké množství zvířat. Ishasha na jihu parku není na vodní zdroje tak bohatá a je zde o poznání větší teplo. Kvůli tomu je zde více much tsetse. Na druhou stranu lvi, aby se vyhli obtížnemu hmyzu a pro lepší přehled v členité krajině, neváhají vyšplhat do korun stromů. Dále na jih se zvedá další pohoří Bwindy, které okouzlí jak políčky situovanými v příkrém svahu tak zachovalým horským lesem. Díky nadmořské výšce v celé oblasti pravidelně prší a je zde chladněji. Mozaiku krajiny ale dělají mohutné sopky pohoří Volcano na hranici s Kongem a Rwandou. Nejvyšší ze šestice sopek Karisimbi dosahující výšky 4507 m.n.m. však leží asi 50 km od hranice tří států na konžsko-rwandské hranici.

Zbytek země nemá již tak členitý terén. Další vysoká pohoří jako Mount Elgon se nachází na východě země u hranic s Keňou. Své specifické klima má oblast okolo Viktoriina jezera, ze kterého se během dne vypaří obrovské množství vody a když se v noci ochladí voda zase spadne. Sever země je obecně sušší a pozvolna klesá k hranicím se Súdánem, kam směřuje i nejdelší africká řeka Nil. Nejsušší je severovýchodní region Karomoja, kde se nachází NP Kidepo. NP je ovšem útočištěm pro velké množství zvířat, které se v jiných částech země nevyskytují např.: pštrosi a gepardi. Na jihu země v oblasti jezera Mburo vyskytují zase jiné živočišné druhy, které se sem zatoulají z nedaleké Tanzánie.

Národní parky

V Ugandě díky tomu, že se nachází na hranici tak odlišných typů krajin, se vyskytuje obrovské množství živočišných ale i rostliných druhů. Co se týká druhů savců a ptáků patří rozhodně mezi nejbohatší země světa. Údajně zde bylo napočítano největší množství ptačích druhů na světě.

Prostředí pro tyto živočichy zabezpečuje 10 národních parků a četná chraněná území (seznam). Národní parky a chraněná území spravuje UWA (Uganda Wildlife Authority). Přičemž 7 NP parků se nachází na jihozápadě země.

NP Ugandy dle rozlohy:

1. Murchison Falls (3877 km2)*

2. Queen Elizabeth (2056 km2)*

3. Kidepo Valley (1431 km2)

4. Mount Elgon (1110 km2)

5. Rwenzori Mountains (995 km2)

6. Kibale (789 km2)*

7. Lake Mburo (370 km2)*

8. Bwindy Impenetrable (327 km2)*

9. Semliki (220 km2)

10. Mgahinga Gorilla (38 km2)

pozn.: * = navštívené NP/visited NP

Související články

Ugandou od severu k jihu – II část

Ugandou od severu k jihu – I část

Uganda IV – nejmladší země světa

Kibale Forest – zelené srdce Ugandy

Mírumilovní vládci horského lesa

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace