Domů » Články » Slovenský trojboj – Velká Košiariska, Guláška, Čierna voda

Slovenský trojboj – Velká Košiariska, Guláška, Čierna voda

Jak se nám to tradičně stává, času je málo, tak i tentokrát píšeme report z cesty se zpožděním. V polovině srpna jsme s partou asi dvaceti potápěčů z neptunedivers vyrazili na známé slovenské lokality Velká Košiariska, Guláška a Čierna voda. Postupně jsme podle plánu navštívili každý den jiný zatopený lom. V plánu bylo také vyzkoušet gopro a fototechniku před cestou na Azory. Gopro jsme bohužel neměli šanci vyzkoušet, protože jsme zapomněli kabel k nabíjení. Výrobci této techniky dělají pro snad každý nový typ kamerky nový nabíjecí kabel. My jsme měli samozřejmě kabel na původní typ gopra.

První lokalitou byla Velká Košiariska. Viditelnost této lokality nás mile překvapila, na druhou stranu příliš příležitostí k fotografování podvodního života se nenaskytlo. O hojné přítomnosti ryb nás přesvědčili hlavně rybáři na březích. Jednomu se málem podařilo chytit místo kapra na háček tátu, naštěstí se včas vymotal a vyřezal. Jeden rybář chytal přímo z mola, kde byl vstup potápěčů do vody. Ryby byly většinou v místech blízko u břehu ve větvích stromů a vodních rostlinách.Druhý den jsme vyrazili snad na nejznámější slovenskou potápěčskou lokalitu Gulášku. Počasí nebylo teplé a slunečné jako předchozí den, část dne propršelo a ani pod vodou nebyly ideální podmínky na focení. Dno je pěkně porostlé vodními rostlinami, prostředí dobré, ryb spousta. Nikde jsme ještě neviděli tak obrovská hejna invazivních slunečnic pestrých. Snad se je místní dravci naučí lovit. Zhruba v deseti metrech se objevovala oblaka kalu a tak nemělo cenu jít někam hlouběji. Viděli jsme pěknou štiku, ale fotografie jsou pouze dokumentačního rázu. Po ponorech jsme ještě dofoukali láhve a pak již byl čas vyrazit na večeři, pivo a rum.

Poslední den byla na programu Čierná voda. V jejím okolí se nacházel pěkný rekreační areál, za vstup a potápění v tomto areálu bylo potřeba zaplatit několik euro. Název „čierná“ byl příznačný, pokud se člověk chtěl potápět pod deset metrů, kde nebylo vidět téměř nic. Nevím, zda se viditelnost zlepšila ve větší hloubce. Nicméně podle mého názoru nejlepší bylo zůstat do deseti metrů, kde bylo hodně ryb i atrakcí. Mezi nejzajímavější atrakce patří autobus a menší letadlo. V autobuse navíc bydlela více než metrová štika. Kolem potopených stromů nebo v okolí letadla bylo množství kaprů a okounů. Po vhodné kořisti v těchto místech pátrali také candáti a štiky. Lokalita byla dobrá na focení i díky kamenitému dnu v těchto místech, díky kterému bylo možné si na dno lehnout při focení tak, aby nedošlo ke zvíření částic ze dnaAkce jako celek se velmi povedla, zmiňované lokality určitě stojí za návštěvu. Čiernou vodu můžeme doporučit k fotografování sladkovodních ryb. Do budoucna se určitě chystáme na lokality vrátit a zlepšit fotografie, které jsou tentokrát spíše dokumentační.

Děkujeme za příjemnou akci celé partě neptunedivers.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace