Domů » Články » Rok 2010 - rok nula pro www.photobartik.com

Rok 2010 - rok nula pro www.photobartik.com

Rok s rokem se sešel a jako všichni krátce bilancujeme, jak ten náš fotografický a cestovatelský rok 2010 vlastně vypadal a co přinesl. V lednu jsme se vypravili za fotografiemi orlů a dravců do naší oblíbené maďarské Hortobagy. To se ne úplně povedlo, ale zážitek byl fajn. V březnu pak proběhla nádherná cesta do JAR do špičkového kempu v Timbavati, ale i ostatní místa stála za to a třeba pobyt v Misty Mountains v Highveldu byl úžasný. Odtud jsme si přivezli nejen dobré fotky a kouzelné zážitky, ale i navázali nová přátelství se zajímavými lidmi. Cesta byla perfektně připravena paní Stellovou a vedena zkušeným průvodcem Alešem Tomanem, zoologem ze ZOO Plzeň.

Další čtvrtinu roku špičkově odstartovala cesta k jezeru Hornoborga pod vedením Petra Bambouska za jeřáby popelavými. Vůbec by se rok 2010 dal nazvat rokem jeřába, protože poté, co se nám prvně podařili jeřábi nafotit v Hortobagy, měli jsme na ně štěstí i ve Švédsku a nakonec jsme podzimní tah sledovali i v Německu. Aby toho nebylo dost, viděli jsme jeřába i během podzimního setkáni Wildlife fotofóra na Olomoucku. Na jaře jsme se vypravili s partou fotonadšenců opět do Maďarska a myslím, že parta ve složení Lumír K, Ondřej P, Martin M a Bartíci si to užila i přesto, že bylo v Maďarku vody jako v tropech. Víkend s mandelíky, poštolkami a dudky byl fajn a taky to byla první cesta do Maďarska, kde jsem během 1600 km ani jednou nezapnul rádio !!!

V polovině roku nás cestování zavedlo do krásného údolí Ardeche, kam se jistě někdy vrátíme, a do NP Camargue ve Francii. Pobyt na mořském pobřeží mezi plameňáky a dalšími ptactvem byl parádní. Druhá půlka roku byla slabší, což souviselo s nedostatekem dovolené, financí a také proto, že jsme připravovali první autorskou výstavu v galerii Modrý Hrozen v Litvínově. Věříme, že se všem líbila a velmi nás potěšil zájem o naše fotografie. Přesto jsme si stihli odskočit s několika přáteli na podzimní tah bahňáku k Neziderskému jezeru, další to po Hortobagy srdeční záležitostí Jana. Pobyt, vínko a připravené jídlo (děkujeme Hance M) a nocleh "u rybářů" byly pro nás velmi příjemné, a tak nás ani tolik nerušilo brzké vstávání.

Podzimní měsíce jsme tak trochu proflákali, ale i v tomto čase jsme se snažili. Vyrazili jsme do pískovcových skal českosaského Švýcarska po stopách kamzíků na Studenci a za ranním focením krajinek z vrchů Mariiny vyhlídky. Kamzíky jsme nenašli a mlha ani zajímavé mraky nebyly, ale i tak to byl fajn výlet.

Plány na rok 2011 jsou zhruba připravené a tak jen doufáme, že vše dobře dopadne a nějakou tu fotečku si přivezeme. Hned na začátku roku v lednu vyrazím s Honzou na lov dnes možná nejvzácnější šelmy na světě, za rysem pardálovým, do Španělska. Tato cesta nás stála nemálo nervů a také mailování, ale teď je již vše OK, snad. Potom nás čeká víkend s orly v Hortobagy, a snad se to povede tentokrát. Velká cesta roku 2011 nás opět zavede do Afriky, tentokráte do Ugandy za horskými gorillami, člunozobcem a velkými krokodýly. Věříme však, že i ostatních zvířat si užijeme. Vždyť jen ptáků je zde pozorováno více jak 1000 druhů a lvi tu lezou na stromy :-)) . Potom nás s již osvědčenou partičkou čeká Maďarsko a kryty u Benceho. To je jen stručný přehled toho, co nás běhen půl roku čeká a na co se těšíme spolu s kamarády.



(KB + JB)

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace