Domů » Články » Krugerovým parkem v únoru

Krugerovým parkem v únoru

Devátá cesta na černý kontinent byla vlastně prázdninovým výletem. Termín jarních prázdnin umožnil tak cestu nejen Honzovi, ale i Karolíně, která se na cestu moc těšila, nicméně málem neodletěla! Důvodem nebyla nemoc, ale nová nařízení při vycestování s nezletilým dítkem do Jihoafrické republiky. Ta tam je doba, kdy se mnou Honza jezdil jako by se nechumelilo. Tentokrát bylo třeba mít sebou nejen rodný list dítěte, ale také písemné „ověřené“ podepsané povolení o vycestování dítěte od matky na speciálním formuláři. Ještě že jsme na letiště dorazili s dostatečným předstihem. Taxík z Litvínova vyrazil směr Ruzyně, a my zatím na letišti vyřizovali a vyplňovali vše potřebné. Naštěstí funguje na letišti pošta a paní nám po kratším vysvětlování ověřila předložené papíry a také autorizovaný překlad od Mecana. Karolínka tak dvě hodiny čekání probrečela a já asi 10 přeběhl napříč celé letiště a hlavou mi probíhaly různé varianty ( nechat ji doma – nemožné, posunout let hned a prodělat 10 tisíc – nic moc, risknout že to do uzavření gatu stihneme a pokud ne, propadnou letenky a koupíme za 60 tisíc letenky na druhý den – teda taky nic moc). Nebudu napínat, stihli jsme to (asi o deset minut) a tak moc jako tentokrát mi ještě gin s tonikem v letadle nechutnal. Nutno dodat, že ty papíry opravdu kontrolovali!!

Druhým důvodem pro tento termín byla snaha potkat v Krugeru také ptačí migranty a to jak ty naše evropské, tak vnitroafrické. Po intermezzu na letišti už vše běželo jak na drátkách, po dálnici jsme svištěli směr Kruger a po první noci (a malé oslavě s pivem a dalšími pochutinami) ještě za hranicemi parku jsme nafasovali auta. Ráno jsme vyrazili do oblastí, které pro nás byly ještě neznámé. Kopce okolo Berg-en-dal campu a nádrže kolem Biyamiti byly úžasné, nicméně krajina byla naprosto suchá. Letos příroda období dešťů vyloženě odflákla a krajina byla jako troud. Abychom tomu rozuměli, voda ve velkých řekách jako je Crocodile river a Sabie nebo z hlubších vrtů je. Také tam, kde za vrty zastoupili sloni a prokutali se pískovým dnem řeky. Citelný byl však nedostatek trávy a ostatní zeleně. V některých oblastech to už bylo vidět i na zvířatech a na některých impalách byla vidět žebra. Díky této situaci také slibované rojení strdimilů v Bergu a spousta snovačů v krajině se nekonalo. Prostě zrnožraví a nektaru chtivý ptáci neměli proč tu být. Naštěstí někteří jiní tu byli a tak jsme mohli fotit a užívat si mandelíky hajní i fialovoprsé, vlhy běločelé i karmínové. Hned v Krugeru jsme také našli bratrstvo „velké pětky“. Navíc si Honza splnil sen, a zatím co já zůstal s Karolínou v campu, abych si trochu užil místních zvířecích obyvatel, Jéňa s Radkem objevili „carcass“. Dospělého pakoně, kterého podle všeho vedle „hyení“ silnice ulovil samec z místního klanu a o zbytek se pak postarala dobrá stovka supů. Kluci zde určili minimálně 4 druhy těchto úžasných mrchožroutů. Velký zážitek. O ty nebyla nouze ani v campu, tentokrát nás přišla opět navštívit divoká africká kočka i s kotětem, mangusty a dokonce i medojed!

Závěr jsme zvolili klasicky, v soukromé lodži, jak říkáme na vykoupání a abychom nemuseli řídit. Soukromá rezerve Kapama má skvělou polohu a výborné guidy. Ti trochu trpěli tím, že jsme se přeci jen už naučili trochu po zvířatech koukat a jak říkal jejich šéf Wise : „Vy a levharti nám ztěžujete práci“. Když pak Honza při nočním game drive objevil na 50 metrů vzdáleném stromě výra, kterého ani jeden ze tří nám přidělených stopařů neviděl, jenom kroutil hlavou. A také potvrdil naše obavy ze sucha, prý takové vůbec nepamatuje. Jak to se zvěří v Krugeru dopadne snad uvidím v květnu, kdy bych se rád do Satary vrátil. Po návratu jsme zaznamenali, že jako již snad tři roky po sobě došlo v Krugeru v březnu k mohutným záplavám. Zda ovšem bude voda stačit k tomu, aby pro býložravce nedošlo k tragédii, je otázka. Pokud nebude zem vlhká dostatečně dlouho, nemilosrdné slunce vzcházející trávu spálí.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace