Domů » Články » Černobílý rybář

Černobílý rybář

Mezi nejhojnější ledňáčky v Africe patří ten nejméně barevný, nicméně však svou akčností je velmi atraktivní. Je to rybařík jižní ( Ceryle rudis). V některých lokalitách jsou počty tohoto černobílého ptáčka opravdu neuvěřitelné - na každých 15 metrech horního toku Nilu seděl minimálně jeden. Neméně hojný pak je na řece Chobe nebo na kanálu Kazinga. Stejně tak jsme jej pozorovali na keňském jezeře Naivasha.


Pozorovat lovící rybaříky je velmi zajímavé. Většinou se třepotají nad hladinou jako naše poštolka a pak se vrhnou střemhlav do vody. Po úspěšném lovu rychle doletěl na větvičku, kde si rybku srovnal v zobáčku a hlavou napřed ji polkl. Lovit ovšem umí i ze sedu z větvičky jako náš ledňáček nebo se vrhnout do vody z přímého letu. Nejčastěji ovšem loví třepotavým letem, nicméně další způsoby mu nejsou cizí a dokazují, že tak jako mnoho dalších zvířat je rybařík oportunistou, který umí využít i jiné příležitosti. Stejně tak jsme měli možnost pozorovat savanové ledňáčky lovit úspěšně v řece. Rybaříci jižní byli aktivní v průběhu celého dne. Viděli jsme je lovit ráno , za poledních veder i téměř za soumraku.

Rybařík jižní je 25-27 cm velký, černobílý ledňáček. Samec od samice se liší dvěma tmavými pruhy na hrudi, samice má jen jeden. Obývá teměř celou subsaharskou Afriku, vyskytuje se v Ásii až po Čínu. Byl spatřen také v Turecku, na Kypru a Ukrajině. Vyhýbá se pouze suchým oblastem. Rybařík se ozývá vysokým chřestivým "chic-chic-chic". K životu potřebuje otevřenou vodní hladinu, lhostejno zda potok, jezero nebo přílivové a pobřežní laguny. Hnízdí v norách umístěných do hlinitých a hlinitopísčitých břehů. V obou námi navštívených lokalitách se v okolí nor vyskytovala spousta přirozených nepřátel. Pod největší stěnou na Nilu jsme během chvilky napočítali dva krokodýly a šest varanů různé velikosti. Někteří z varanů dokonce šplhali po stěnách a pokoušeli se dostat blíže k hnízdním norám.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace